Trei statui amplasate greșit în Ploiești

Trei statui amplasate greșit în Ploiești

Statuile fac parte și contribuie la definirea identității unui oraș, spunând tuturor povestea oamenilor și faptelor pe care le ilustrează. Din fericire, Ploieștiul se laudă cu o zestre bogată de statui importante dar există anumite aspecte legate de amplasarea lor care trebuie corectate pentru a asigura o congruență cu istoria orașului și a locurilor.

Statuia Libertaţii a fost realizată la Paris, fiind inaugurată la 21 iunie 1881. La sfârșitul secolului al XIX-lea doar trei orașe din lume se puteau lăuda cu o astfel de statuie: New York, Paris și Ploiești! Statuia Libertaţii este reprezentarea zeiţei Minerva care poartă în mâna dreaptă o suliţă şi-n stânga un pergament pe care stă scris „Constituţiunea şi legea electorală”. Realizată din bronz galvanizat, are o înălțime de 3,5 metri, fiind așezată pe un soclu de marmură executat de arhitectul Toma N. Socolescu  Restaurată în 1903 si 2011, statuia a avut mai multe amplasamente de-a lungul timpului. În prezent, este situată în Piaţa Eroilor, flancată de clădiri înalte și într-o zonă inaccesibilă publicului larg, fapt care a determinat nemulțumirea ploieștenilor care doresc s-o admire de aproape.

Municipalitatea a promis că statuia va reveni aproape de amplasamentul ei originar, în Piața Vasile Paraschiv, din vecinătatea Hotelului Prahova Plaza, după ce o parcare subterană va fi amenajată în zonă, însă acest lucru întârzie să se întâmple de ani buni!


 

Monumentul Vânătorilor a fost ridicat în memoria soldaţilor prahoveni care au luptat în Războiul de Independenţă (1877-1878). La iniţiativa lui Ion Gr. Sorescu, un fost participant la război, a început strângerea de fonduri pentru realizarea monumentului, la care au contribuit peste 20000 de români din toată ţara. În anul 1892, s-a organizat concursul de proiecte, care a fost câştigat de sculptorul George Vasilescu. Monumentul a fost realizat în Italia, transportat la Ploieşti şi dezvelit la data de 12 octombrie 1897 la rondul I al Bulevardului, în prezenţa regelui Carol I şi a viitorului rege Ferdinand.

Având în vârf un vultur cu un stindard în cioc, monumentul constă dintr-un obelisc de granit aşezat pe un soclu cubic, „păzit” de statuile a patru soldaţi. Pe două laturi ale obeliscului sunt basoreliefuri de bronz care înfăţişează asaltul ostaşilor prahoveni asupra redutei de la Griviţa şi o alegorie a zeiţei Victoria. După al Doilea Război Mondial, statuia a fost amplasată în parcul din vecinătatea Pasajului Sud. Avariat la cutremurul din 1977, monumentul a fost recondiţionat şi reamplasat în Piaţa 1 Decembrie 1918, în anul 1980. Anul acesta Consiliul Județean Prahova a anunțat că Monumentul Vânătorilor va intra în restaurare cu ocazia aniversării centenarului Marii Uniri, fapt care a redeschis discuțiile în privința amplasamentului statuii. Ar trebui să revină pe amplasamentul inițial de la rondul La Statuie sau să rămână lângă Gara de Sud?


 

Bustul lui Constantin Dobrogeanu Gherea a fost amplasat în Piaţa profesor arhitect Toma T. Socolescu în anul 1980, fiind opera sculptorului ploieştean Nicolae Kruch.

Pe numele său adevărat Solomon Katz, C. D. Gherea (1855-1920) a fost un evreu român de origine ucraineană, critic literar și militant al mişcării socialiste din România. Stabilit definiv la Ploieşti după Războiul de Independență, Gherea devine proprietarul restaurantului din incinta Gării de Sud, cel mai faimos restaurant al unei gări româneşti, care a funcționat din 1882 pâna la începutul Primului Razboi Mondial. Și tocmai din acest motiv, autoritățile locale ar trebui să ia în considerare varinta de a muta bustul în apropierea restaurantului pe care Gherea l-a păstorit mai bine de 30 de ani!

Nu în ultimul rând Ploieștiului îi lipsesc statui care să amintească de Marea Unire și sacrificiul ploieștenilor din al Doilea Război Mondial. Dacă pentru a sărbători Marea Unire, la sfârșitul anilor ’30 urma să fie amplasată statuia regelui Ferdinand în Piaţa prof. arh. Toma T. Socolescu (proiect dat uitării odată cu debutul războiului), despre construcția și amplasarea unui monument dedicat victimelor bombardamentelor din al Doilea Război Mondial nu s-a discutat niciodată în spațiul public ploieștean. Însă niciodată nu este prea târziu să corectăm greșelile trecutului!

 

Corneliu Eugen Moraru a fondat grupul de iniţiativă „Iubesc Ploieștii” în septembrie 2010. În vara lui 2013 a realizat primele suveniruri care promovează orașul și la sfârșitul aceluiaşi an a fost premiat de WYL TV pentru cel mai bun proiect de voluntariat și implicare în viata comunităţii ploieștene. În primăvara anului 2014 a coordonat realizarea hărţii „Redescoperă Ploieștii”, prima hartă turistică bilingvă din istoria orașului, tipărită în 6000 de exemplare. De la finalul anului 2015 este membru fondator al Asociației „Iubesc Ploieștii” și consilier al Fundaţiei Comunitare Prahova.