Povestea hocheiului pe gheață se scrie la ACS Olimpia Ploiești

Povestea hocheiului pe gheață se scrie la ACS Olimpia Ploiești

Istoria hocheiului pe gheață din Ploiești este legată de Patinoarul Olimpia, situat în Parcul Tineretului din oraș. De la numele patinoarului a luat naștere în urmă cu ceva timp și echipa ploieșteană de hochei pe gheață Asociația Club Sportiv (ACS) Olimpia, numai că antrenamentele nu se mai fac ca pe vremuri pe patinoarul descoperit din Parcul Tineretului, ci la patinoarul Telekom Arena din Otopeni. I-am întâlnit aici pe membrii echipei ACS Olimpia Ploiești, împreună cu cei trei antrenori ai clubului: Florin Tănase, Evgheniy Pysarenko și Victor Valentin Daniel Zlate.

Domnul Florin Tănase antrenează ACS Olimpia Ploiești de aproximativ 8 ani și ne-a povestit câteva detalii interesante despre istoria hocheiului ploieștean, dar și care sunt planurile pentru viitorul echipei sale. Ploieștean get-beget, Florin Tănase face parte din prima generație de hocheiști a orașului, iar dragostea și pasiunea pentru acest sport l-au ajutat ca astăzi să fie unul dintre antrenorii echipei.

„Am jucat hochei din 1976 și până în 1992 la Clubul Petrolul Ploiești, dar care în prezent nu mai are echipă de hochei. Fiind un club din provincie, cea mai mare realizare a noastră a fost ca în anii ’85 – ’86 să trecem din Divizia B, în Divizia A și atunci să concurăm cu redutabilele echipe Steaua, Dinamo ori Sport Club Miercurea Ciuc”, a spus domnul Florin Tănase. El și-a amintit că „în anii ’70 – ’80 erau etape de campionat la juniori și la seniori și ne plimbam prin toată țara, că aveam patinoarele descoperite și se juca doar când era iarnă. Se făceau antrenamente și se juca hochei doar trei luni pe an”.

Nu știu câtă lume știe, dar Ploieștiul a dat și unul dintre marile nume ale hocheiului românesc. Este vorba despre „Dragomir Gheorghe, care acum este în Ungaria, dar a jucat și în Anglia și a fost căpitanul echipei naționale de hochei. El s-a mutat cu părinții lui în Ungaria, căci avea tată maghiar și mamă ploieșteancă. Apoi, când a crescut, a fost căpitanul Stelei și al echipei naționale”, a mai afirmat domnul Tănase.

Care sunt planurile de viitor pentru ACS Olimpia Ploiești? Antrenorul echipei a declarat că: „În primul rând s-a îndeplinit cel mai mare obiectiv al nostru, să jucăm în campionatul național, ceea ce s-a întâmplat de doi ani. Mi-aș dori să câștigăm și noi o cupă, iar la campionatul național să ne clasăm pe un loc fruntaș”.

Un multiplu campion al României antrenează echipa Ploieștiului

În urmă cu doi ani, la echipa ploieșteană a venit ca antrenor și celebrul hocheist cu dublă cetățenie, ucraineană și română, Evgheniy Pysarenko. Născut la Kiev, el este multiplu campion al României, a câștigat de 7 ori Cupa României (cu echipele Steaua și Corona Brașov), a fost în lotul național al României (căpitan de echipă), alături de care a câștigat de două ori Campionatul Mondial în Divizia B.

Cu un palmares impresionat, pasiunea pentru hochei a devenit o meserie și un mod de viață pentru Evgheniy Pysarenko. El ne-a spus că a  descoperit acest sport la vârsta de 7 ani, după ce încercase înotul, fotbalul și baschetul, iar când a pășit prima oară pe gheață s-a simțit în largul său și i-a plăcut că e „un joc în forță, cu schimbări rapide de situație, un sport de contact, care dezvoltă caracterul bărbătesc”. A fost legitimat prima oară la școala de hochei Sokol Kiev, din Ucraina și a venit prima oară în România în 1999, când a jucat un sezon la Rapid, apoi s-a întors în Ucraina, iar din 2001 a jucat la Steaua timp de 10 ani. După aceea a fost plecat în Kazahstan și s-a reîntors la Brașov. Este absolvent al Universității Naționale de Educație Fizică și Sport din Ucraina și, ca formație, este profesor de sport și antrenor.

L-am întrebat pe domnul Pysarenko cum de vorbește atât de bine limba română și am aflat că este căsătorit cu o româncă, care l-a ajutat mult să învețe limba noastră, dar a fost nevoit să fie și traducător în echipele unde a activat: „Veneau colegii din Ucraina, din Rusia, din America și traduceam în rusă, în română și engleză și m-a ajutat acest lucru să învăț mai repede limba română”.

Cum a reușit să îmbine pasiunea cu meseria?

„Eu fac ce îmi place de mic și probabil că acesta este și secretul succesului meu, pentru că simt hocheiul cu fiecare celulă a corpului și a creierului și fiind jucător am învățat foarte mult din meseria asta. Am terminat o facultate de profil, dar sunt și autodidact, am învățat și de la alți antrenori. Am vrut întotdeauna să îi ajut pe copii, pe colegi și de aceea am rămas antrenor”, ne-a mărturisit Evgheniy Pysarenko. Despre echipa ACS Olimpia Ploiești, antrenorul a spus că, din punctul său de vedere, copiii mai au multe lucruri de învățat, dar „sunt câțiva copii foarte talentați, copii dornici și muncitori, însă este un proces destul de lung până ajungem la nivelul la care mi-aș dori să fie”.

La rândul său, antrenorul Florin Tănase își dorește ca echipa pe care o antrenează să aibă copii la fiecare categorie de vârstă, chiar și câte două echipe la cei mai mici, dar și să câștige un trofeu în fiecare an. În prezent, pentru a putea exista, ACS Olimpia Ploiești se bazează exclusiv pe „părinți, care sunt factorul decisiv și motorul echipei, dar și pe sponsorizări și donații” a afirmat domnul Tănase. El a recunoscut că ar putea fi atrași mai mulți copii către acest sport dacă ar putea oferi echipamentele – care sunt destul de costisitoare – sau un microbuz, pe care l-ar putea folosi la deplasările echipelor.

Cu această ocazie, pentru cei care vor să susțină hocheiul ploieștean, publicăm și contul unde se pot face donații: ACS OLIMPIA PLOIESTI CUI 21701363  RO03RZBR0000060012194015 Raiffeisen Bank, căci, de ce să nu recunoaștem, hocheiul este un sport extraordinar, dar care este prea puțin încurajat ori deloc susținut de autoritățile locale. În Ploiești, hocheiul există doar datorită pasiunii și generozității oamenilor care iubesc acest sport!

Text: Elena Boholț; Foto: Gabriel Boholț