Proiectat de arhitectul Daniel Guj, cartierul Nord conține 10.000 de apartamente și a fost contruit ca o zonă rezidențială colectivă între 1964 și 1971. Amestecul dintre clădirile moderne și vechi dă cartierului un aer deosebit, ca o amintire vie a perioadei socialist moderniste cu tehnicile arhitecturale și metodele de sistematizare din acele vremuri.
Cartierul Nord conține următoarele funcțiuni: locuințe colective, magazine și alte servicii (Complexul Mic și Complexul Mare/Nord), industrie ușoară (Complexul Meșteșugăresc), educație (grădinițe și școli) și spații verzi (Parcul Nord și grădinile spațiilor locative).
Majoritatea unităților locative sunt clasate ca având risc seismic mare și au nevoie de reabilitare structurală deoarece au fost contruite înainte de marele cutremur din 1977 și structura lor de rezistență a fost proiectată după parametri vechi. Probleme spațiilor locative comune provin din îmbunătățirile individuale: izolarea termică a schimbat fațada blocurilor, antenele de satelit au fost montate la întâmplare, unele balcoane au fost închise folosind PVC sau sticlă etc.. Toate acestea au creat un haos stilistic care afectează estetica clădirilor și implicit valoarea lor.
Credit foto: Art and Urban Research Bureau
Complexul Mare/ Nord este desfigurat de publicitatea stradală, firmele magazinelor și graffiti-urile de pe plăcile de ceramică. Infiltrațiile de apă au cauzat degradarea acoperișului iar alte probleme cu care se confruntă construcția sunt o conservare proastă a fațadelor secundare și reparațiile improvizate. Reabilitarea este necesară împreună cu un plan urban de protejare a personalității acestui complex comercial modernist.
Complexul Mare/Nord în anii ’70
Există numeroase probleme și la Complexul Mic: închiderea abuzivă a spațiilor proiectate pentru a fi deschise, reclame stradale agresive plasate de marginea acoperișului clădirii, unități de aer condiționat montate pe fațadă, reparații fără coerență vizuală și o stare degradată a pavajului. Toate acestea scad valoarea arhitecturală a complexului.
Credit foto: Art and Urban Research Bureau
Clădirea Complexului Meșteșugăresc surprinde prin grația formelor fluide care îi pun în valoare fațada principală. Din fericire, clădirea nu a suferit mutilări și nici modificări importante, aflându-se într-o stare relativ bună. Faptul că acest complex aparține unui singur proprietar, l-a salvat de la o fragmentare stilistică.
Considerăm că toate aceste clădiri sunt de o valoare arhitecturală mare și așteptăm ca autoritățile locale să definească metode specifice de conservare care să fie implementate prin regulamentele de urbanism. Salvați cartierul Nord!
Corneliu Eugen Moraru a fondat grupul de iniţiativă „Iubesc Ploieștii” în septembrie 2010. În vara lui 2013 a realizat primele suveniruri care promovează orașul și la sfârșitul aceluiaşi an a fost premiat de WYL TV pentru cel mai bun proiect de voluntariat și implicare în viata comunităţii ploieștene. În primăvara anului 2014 a coordonat realizarea hărţii „Redescoperă Ploieștii”, prima hartă turistică bilingvă din istoria orașului, tipărită în 6000 de exemplare. De la finalul anului 2015 este consilier al Fundaţiei Comunitare Prahova și membru fondator al Asociației „Iubesc Ploieștii”.