Navigation Menu

Societatea civilă ploieșteană și mica sa victorie

La finalul lunii septembrie 2015 o știre a agitat spiritele în Ploiești.

Conform veștii care s-a răspândit cu repeziciune prin oraș, cei 20 de stâlpi ornamentali de iluminat de pe bulevardul Republicii, fabricaţi în 1933 şi printre ultimii supraviețuitori ai fostei artere Calea Campinii, au fost retezați cu flexul în timpul lucrărilor de modernizare a liniei de tramvai și urmau să ajungă la fier vechi. Ne-am fi așteptat ca Primăria să ocrotească patrimoniul orașului, nu să-l distrugă!

Povestea acestor stâlpi este cu atât mai interesantă cu cât, potrivit ziarului Telegrama, ei au fost ceruți de soții Ceaușescu în anii ’80 pentru a înfrumuseța Casa Poporului, aflată în construcție la acea vreme. În cele din urmă, ingeniozitatea unui inginer ploieștean i-a salvat de la a fi mutați la București.

La începutul anului, Municipalitatea a comunicat public, în urma solicitărilor venite din partea ploieștenilor, că stâlpii vor fi demontați, depozitați și ulterior instalați în zona centrală a orașului. O propunere a societății civile în acest sens este amplasarea acestora în Piața prof. arhitect Toma T. Socolescu, din fața Halelor Centrale, fiindcă datează din aceeași perioadă istorică.

Odată confirmată veridicitatea știrii că stâlpii vor ajunge la fier vechi, ploieștenii s-au mobilizat rapid prin intermediul rețelelor de socializare, trimițând memorii și criticând vehement această decizie. După câteva zile de bâlbâieli, ca urmare a presiunii opiniei publice, reprezentanții Primariei s-au văzut nevoiți să „o întoarcă ca la Ploiești” și să promită punerea în valoare a elementelor decorative ale vechilor stâlpi în viitorul Parc Municipal Vest care va fi inaugurat la începutul anului 2016.

Vigilența societății civile ploieștene a reputat un prim success prin schimbarea deciziei Municipalității și păstrarea patrimoniului.

Desigur, ochii comunității trebuie să rămână în continuare deschiși!

Corneliu Eugen Moraru a fondat grupul de iniţiativă „Iubesc Ploieștii” în septembrie 2010. În vara lui 2013 a realizat primele suveniruri care promovează orașul și la sfârșitul aceluiaşi an a fost premiat de WYL TV pentru cel mai bun proiect de voluntariat și implicare în viata comunităţii ploieștene. În primăvara anului 2014 a coordonat realizarea hărţii „Redescoperă Ploieștii”, prima hartă turistică bilingvă din istoria orașului, tipărită în 6000 de exemplare.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!