Navigation Menu

Generația Colectiv

La sfâșitul lunii octombrie 2015, incendiul din Clubul Colectiv din București, soldat cu 64 de morți, a șocat întreg mapamondul. Printre victime s-au numărăt și cinci prahoveni și nimeni nu avea să anticipeze ce urma să se întample la Ploiești!

Concret, luni, imediat după weekend-ul în care s-a petrecut tragedia, aproximativ 2000 de ploieșteni se organizează pe Facebook și participă la un Marș al Tăcerii pe ruta Palatul Administrativ – Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul în memoria victimelor din Clubul Colectiv. Un instantaneu surprins de un fotograf local de pe soclul statuii lui Mihai Viteazul ajunge să fie preluat de ziarele din presa națională și cea din Republica Moldova ca simbol al solidaritații colective naționale.

12115643_1145853528777900_5497806313957645730_n

Credit foto: Marcel-Alexandru Hornet

Tot în acea seară debutează protestele împotriva corupției și pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de această tragedie. La Ploiești ies zilnic în stradă 200-300 de oameni care mențin aprinsă flacăra revoluței Colectiv. Mai mult, joi seara, unul dintre protestatari este fotografiat adunând gunoaiele rămase în urma participanţilor la miting. Fotografia devine virală și subiectul acesteia un exemplu pentru restul participanților la protestele din toată țara!

Duminică, în ultima zi a săptămânii de proteste, ploieștenii au o răbufnire de orgoliu și ies din nou în numar mare în stradă în timp ce în celelalte orașe mari ale României aveau loc proteste mult diminuate ca amploare. În centrul orașului se adună 1000 de ploieșteni care pleacă într-un marș către Monumentul Vânătorilor din zona Gării de Sud. Fiecare încearcă să-și aducă aportul la protest cât mai bine: o domnișoară împarte îmbrățișări gratuite participanților la miting, un adolescent mătură gunoaiele din zona fântânii de lângă Palatul Administrativ, printre manifestanți se distribuie cel mai recent număr al Ziarului Colectiv, în vreme ce se confecționeză pancarde care mai de care mai ironice la adresa clasei politice actuale – „Corupție mare, mon cher!”

colectiv

Ce au adus nou aceste mitinguri în peisajul ploieștean? În primul rând faptul că majoritatea participanților a fost formată din tineri. De la momentul istoric Decembrie 1989 până acum nu s-a mai întâmplat ca tinerii să fie principala voce din stradă! Îmbucurător este și faptul că, deși nu a existat o entitate organizatoare ci doar autorizații de protest acordate în nume personal, adunările s-au desfășurat fără incidente. Mobilizați în număr foarte mare și coordonându-se prin intermediul rețelei de socializare Facebook, Generația Colectiv a dovedit că se poate protesta inteligent!

Corneliu Eugen Moraru a fondat grupul de iniţiativă „Iubesc Ploieștii” în septembrie 2010. În vara lui 2013 a realizat primele suveniruri care promovează orașul și la sfârșitul aceluiaşi an a fost premiat de WYL TV pentru cel mai bun proiect de voluntariat și implicare în viata comunităţii ploieștene. În primăvara anului 2014 a coordonat realizarea hărţii „Redescoperă Ploieștii”, prima hartă turistică bilingvă din istoria orașului, tipărită în 6000 de exemplare. De la finalul anului 2015 este membru fondator al Asociației „Iubesc Ploieștii” și consilier al Fundaţiei Comunitare Prahova.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!