Navigation Menu

PLOIEȘTI | Șase construcții vechi care azi arată altfel

Afectat de cutemure, șubrezit de bombardamentele aeriene și demolat masiv în perioada comunistă, Ploieștiul poartă amprenta unei istorii zbuciumate. După al Doilea Război Mondial, construcțiile orașului care au fost avariate în conflagrația mondială au fost reconstruite într-un stil simplist, fără atenție la detaliile arhitecturale inițiale și în ton cu noua orânduire politico-socială. Mai jos vin cu cinci exemple în acest sens:

Poarta Hipodromului – Ridicată inițial în 1932 ca Poarta a Expoziției – Târg Ploiești, construcția a purtat semnătura arhitectului ploieștean Toma T. Socolescu. Distrusă în bombardamentele din al Doilea Război Mondial, poarta a fost reconstruită la începutul anilor ’60, după ce Hipodromul de Trap din București a fost mutat la Ploiești.

Poarta a fost renovată în 2016, cu ocazia reconstrucției Hipodromului.

Gara de Sud –  A fost construită în anii ’50 pe locul elegantei gări, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, distruse de bombardamentele aviației aliate în 1944. Actuala gară se remarcă prin arhitectura sa de inspirație clasicist-sovietică, fiind una dintre cele mai tranzitate gări din ţară. Pe primul peron, placa memorială dedicată lui Constantin Dobrogeanu Gherea marchează locul unde până în Primul Război Mondial a funcționat cel mai celebru restaurant dintr-o gară românească.

Fațada Colegiului Național Mihai Viteazul – Vechiul palat al Liceului de Băieți „Sfinții Petru și Pavel” a fost construit în perioada 1895 – 1898, după planurile arhitectului Toma Dobrescu, pe locul cimitirului Bisericii Sfântul Gheorghe. În perioada mai – august 1944, liceul este bombardat succesiv, monumentala fațadă și aripa de sud fiind distruse aproape în totalitate. La puțin timp după terminarea raidurilor aeriene, elegantul amfiteatru al liceului a fost mistuit de flăcări din neglijența paznicilor.La începutul anilor ‘50, după mutarea liceului, a fost construită actuala fațadă, în stil socialist. În anii ’90, o parte din absolvenții liceului plecați în Statele Unite ale Americii au dorit să inițieze o companie de stângere de fonduri pentru reconstrucția fațadei liceului însă demersul nu s-a bucurat de susținere la Ploiești.

Blocul Socolescu – Construit în stil neo-românesc, în a doua decadă a secolului XX, blocul arhitectului Toma T. Socolescu a fost avariat de bombardamentele americane din aprilie 1944. Naționalizat după al Doilea Război Mondial, blocul a fost consolidat într-un stil simplist de către autoritățile comuniste cu ajutorul unor ingineri și arhitecți ruși.

Clubul Sportiv Școlar –  Actuala clădire a fost ridicată în 1902, într-un elegant stil neoclasic, adăpostind Școala Primară de Băieți și Fete nr. 1.Grav avariată la cutremurul din noiembrie 1940, și-a pierdut etajul. Din anul 1953, clădirea găzduiește sediul Clubului Sportiv Școlar.

În prezent există discuții pentru readucerea construcției la aspectul inițial.

Fațada Teatrului Toma Caragiu – Blocul ridicat la începutul anilor ’80 reprezintă doar o mască pentru sala teatrului care datează din 1927. În interiorul său au funcționat cinematograful și teatrul „Odeon”, aici având loc prima proiecție din Ploiești a unui film cu sunet.

Din anii ’50, clădirea găzduiește teatrul municipal mutat aici din iniţiativa directorului Toma Caragiu, noul sediu trecând apoi prin diferite lucrări de renovare și modernizare.

Cunoști și alte clădiri vechi din Ploiești care azi arată altfel? Lasă un comentariu mai jos!

Ți-a plăcut articolul? Vrei să fii la curent cu cele mai noi informații și evenimente din Ploiești? Abonează-te la buletinul informativ Și eu Iubesc Ploieștii!

Corneliu Eugen Moraru a fondat grupul de iniţiativă „Iubesc Ploieștii” în septembrie 2010. În vara lui 2013 a realizat primele suveniruri care promovează orașul și la sfârșitul aceluiaşi an a fost premiat de WYL TV pentru cel mai bun proiect de voluntariat și implicare în viata comunităţii ploieștene. În primăvara anului 2014 a coordonat realizarea hărţii „Redescoperă Ploieștii”, prima hartă turistică bilingvă din istoria orașului, tipărită în 6000 de exemplare. De la finalul anului 2015 este consilier al Fundaţiei Comunitare Prahova și membru fondator al Asociației „Iubesc Ploieștii”.

    4 Comments

  1. Renovarea interiorului “Teatrului de stat” asa cum arata in prezent este sub orice critica fata de cum arata inainta de refacere. Balconul teatrului era un monument de arta, disparut dupa “refacere”- mai bine zis demolare! Mai mult au stricat decat au “renovat”-parerea mea de ploiestean din 1958!

  2. Singura ca arată acceptabil este Gara de Sud, deși nu mai păstrează aproape nimic din cea veche, restul sunt criticabile…

  3. Este evident procesul de canibalizare; Ploiestiul de azi devenind mult mai urat fata de cel dinainte de bombardamente.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!