Ploiești, cel mai atractiv pol urban din regiunea Munteniei

Ploiești, cel mai atractiv pol urban din regiunea Munteniei

Plecând de la datele recensământului din 2011, Cluj.info a publicat recent o analiză intitulată Dezvoltarea marilor orașe – singura alternativă viabilă de creștere a României? în care evaluează cele mai importante 13 orașe mari ale României din perspectiva dezvoltării economice.

Catedrala

Conform acestei analize, din totalul populației de aproximativ 210.000 persoane,  în Ploiești trăiesc aproape 80.000 de persoane (38% din totalul populației) care s-au mutat din alte localități, dintre care jumătate provin din alte orașe din România.

Principalele orașe-sursă de noi locuitori pentru municipiul Ploiești, provenind din afara județului Prahova, erau în ordine descrescătoare, la recensământul din 2011, următoarele: București cu o populație atrasă între 4001 – 8734 persoane, Buzău, Brașov și Târgoviște.

migratia_urban_urban_catre_ploiesti_2011-700x495

Migrația urban-urban către Ploiești

Ce factori au determinat atragerea de resurse de muncă din zona subcarpatică a Munteniei la Ploiești? Îndelungata tradiție în industria petrolieră, investițiile atrase de parcurile industriale din zonă, statutul de centru universitar, costul mai scăzut al vieții în comparație cu Bucureștiul, precum și amplasarea într-o zonă cu o densitate foarte ridicată a populației au făcut din Ploiești cel mai mare și mai atractiv pol urban din regiunea Munteniei.

Deși aceeași analiză reliefează faptul că orașul aurului negru a pierdut aproximativ 15.000 de locuitori în defavoarea Bucureștiului, fiind principalul contributor cu locuitori al capitalei, Ploieștiul este totodată singurul oraș dintre orașele mari ale României care reușește să atragă forță de muncă și locuitori din București.

 

Corneliu Eugen Moraru a fondat grupul de iniţiativă „Iubesc Ploieștii” în septembrie 2010. În vara lui 2013 a realizat primele suveniruri care promovează orașul și la sfârșitul aceluiaşi an a fost premiat de WYL TV pentru cel mai bun proiect de voluntariat și implicare în viata comunităţii ploieștene. În primăvara anului 2014 a coordonat realizarea hărţii „Redescoperă Ploieștii”, prima hartă turistică bilingvă din istoria orașului, tipărită în 6000 de exemplare. De la începutul anului 2016 este membru fondator al Asociației „Iubesc Ploieștii”.