Navigation Menu

Petrolul, echipa din România care a bătut Liverpool

În fiecare toamnă, comunitatea petrolistă sărbătorește victoria F.C. Petrolul împotriva F.C. Liverpool. Singurul moment când fotbalul autohton de club s-a ridicat la înălțimea celui englez a avut loc pe 12 octombrie 1966. Evenimentul s-a petrecut în manşa secundă a turului I al Cupei Campionilor Europeni pe stadionul „Petrolul”. În prezența unui public numeros, campioana României de atunci, F.C. Petrolul Ploiești, a învins-o pe multipla campioană a Angliei cu 3- 1 (1-0), după ce, în tur, englezii câştigaseră cu 2-0.

Victoria este cu atât mai meritorie pentru ploieşteni, cu cât Liverpool era campioana ţării sale. Anglia câştigase şi Campionatul Mondial, disputat în vara anului 1966, Liverpool fiind la acea vreme o echipă garnisită cu toate vedetele echipei naționalei. În plus, la scorul de 3-1, Petrolul a avut două penalty-uri neacordate de către arbitrul rus al meciului!

Rezultatul final a trimis duelul în meciul trei, care avea să se dispute, pe teren neutru, la Bruxelles. Liverpool urma să meargă mai departe, după ce s-a impus cu scorul de 2-0.

Victoria de prestigiu a petroliștilor a făcut înconjurul lumii, introducând definitiv numele echipei în sufletul ploieștenilor și în analele fotbalului românesc. Cum a reușit o echipă din estul Europei să învingă puternicul Liverpool? Răspunsul vine din partea lui Ilie Oană, omul care a petrecut 34 de ani lângă Petrolul din postura de jucător și antrenor: „Viața de familie a clubului presupune și un efort de educare a jucătorilor în acest spirit. Petrolul anilor 1955- 1966 nu era un club bogat, se zbătea chiar cu multe neajunsuri materiale. Și totuşi era o adevarată familie, pentru că în sânul clubului, al echipei, se cultiva ideea unității morale și a spiritului colectiv!”

Corneliu Eugen Moraru a fondat grupul de iniţiativă „Iubesc Ploieștii” în septembrie 2010. În vara lui 2013 a realizat primele suveniruri care promovează orașul și la sfârșitul aceluiaşi an a fost premiat de WYL TV pentru cel mai bun proiect de voluntariat și implicare în viata comunităţii ploieștene. În primăvara anului 2014 a coordonat realizarea hărţii „Redescoperă Ploieștii”, prima hartă turistică bilingvă din istoria orașului, tipărită în 6000 de exemplare. De la începutul anului 2016 este membru fondator al Asociației „Iubesc Ploieștii”.[/author_info]

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!