Navigation Menu

Petrolul, echipa din România care a bătut Liverpool

În fiecare toamnă, comunitatea petrolistă sărbătorește victoria F.C. Petrolul împotriva F.C. Liverpool. Singurul moment când fotbalul autohton de club s-a ridicat la înălțimea celui englez a avut loc pe 12 octombrie 1966. Evenimentul s-a petrecut în manşa secundă a turului I al Cupei Campionilor Europeni pe stadionul „Petrolul”. În prezența unui public numeros, campioana României de atunci, F.C. Petrolul Ploiești, a învins-o pe multipla campioană a Angliei cu 3- 1 (1-0), după ce, în tur, englezii câştigaseră cu 2-0.

Victoria este cu atât mai meritorie pentru ploieşteni, cu cât Liverpool era campioana ţării sale. Anglia câştigase şi Campionatul Mondial, disputat în vara anului 1966, Liverpool fiind la acea vreme o echipă garnisită cu toate vedetele echipei naționalei. În plus, la scorul de 3-1, Petrolul a avut două penalty-uri neacordate de către arbitrul rus al meciului!

Rezultatul final a trimis duelul în meciul trei, care avea să se dispute, pe teren neutru, la Bruxelles. Liverpool urma să meargă mai departe, după ce s-a impus cu scorul de 2-0.

Victoria de prestigiu a petroliștilor a făcut înconjurul lumii, introducând definitiv numele echipei în sufletul ploieștenilor și în analele fotbalului românesc. Cum a reușit o echipă din estul Europei să învingă puternicul Liverpool? Răspunsul vine din partea lui Ilie Oană, omul care a petrecut 34 de ani lângă Petrolul din postura de jucător și antrenor: „Viața de familie a clubului presupune și un efort de educare a jucătorilor în acest spirit. Petrolul anilor 1955- 1966 nu era un club bogat, se zbătea chiar cu multe neajunsuri materiale. Și totuşi era o adevarată familie, pentru că în sânul clubului, al echipei, se cultiva ideea unității morale și a spiritului colectiv!”

Corneliu Eugen Moraru a fondat grupul de iniţiativă „Iubesc Ploieștii” în septembrie 2010. În vara lui 2013 a realizat primele suveniruri care promovează orașul și la sfârșitul aceluiaşi an a fost premiat de WYL TV pentru cel mai bun proiect de voluntariat și implicare în viata comunităţii ploieștene. În primăvara anului 2014 a coordonat realizarea hărţii „Redescoperă Ploieștii”, prima hartă turistică bilingvă din istoria orașului, tipărită în 6000 de exemplare. De la începutul anului 2016 este membru fondator al Asociației „Iubesc Ploieștii”.[/author_info]

  1 Comment

 1. OOO PROM TRADING hereby write to notify you of our company Services in facilitating successful business Transactions between Petroleum Buyers and reputable refineries existing in the Global Oil and Gas Market with the below objectives.
  i. Logistics of Oil Storage and Shipping.
  ii. Product Purchase.
  iii. Product Sales. etc…..
  Products as: JP54, JETFUEL A1, VIRGIN OIL D6, D2, MAZUT, LNG, EN590 10PPM etc.

  Contact name: Andrey Ankudimov.
  Email: tradeandsales.andrey@mail.ru
  SKYPE: tradeandsales.andrey
  WhatsApp: +79268065517

  We look forward to hear from you if you are into crude purchase.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!