Navigation Menu

Ești din Ploiești dacă…

 1. îți place ploaia. Legenda Ploieştilor a început, în secolul al XIV-lea, cu ciobanul Moş Ploaie şi ai săi şapte feciori care s-au stabililit în Codrii Vlăsiei unde au doboarât câţiva stejari şi au ridicat primele case.
 2. esti obișnuit cu mirosul de petrol. „Capitala aurului negru” este denumirea sub care Ploieştiul este cunoscut în toată lumea, ilustrând istoria de 160 de ani a orașului în industria petrolului. În perioada interbelică, Ploieștiul era înconjurat de rafinării, ceea ce i-a adus înflorirea, dar ulterior și distrugerea din al Doilea Război Mondial. Într-un ghid turistic din 1966, apropierea de localitate era semnalată prin replica „Miroase a gaz – vine Ploieștii!”Benzinăria OSIN din Piața Unirii (1937)
 3. îți plac operele lui I. L. Caragiale. Crescut și educat în Ploiești, Caragiale s-a considerat dintotdeauna ploieștean. În plus, „fără Ploiești, nu poate nimeni sa-l înțeleagă pe Caragiale” – nu o spun eu, ci istoricul și critical literar Nicolae Iorga!George Coșbuc, d-na Elena Vaida Voievod, dr. Ciuta (Bistrița), Alex. Vaida-Voievod, I. L. Caragiale, la Karlsbad, Germania, 1911
 4. ești republican. Spiritul revoluționar al ploieștenilor și alcoolul au stat la baza evenimentelor antidinastice din 1870, cunoscute și ca „Republica de la Ploiești”. După ce și-a făcut curaj în bodegi, elita ploieșteană a pus în acțiune planul mai multor orașe de a schimba domnitorul străin cu unul român. Deși Revoluția s-a încheiat după câteva ore, când inițiatorii săi au fost reținuți de soldații sosiți de la București, evenimentele acelor zile au rămas vii în memoria ploieștenilor până în zilele noastre.
 5. ieși des în oraș. Dacă la finalul secolului al XIX-lea în incinta Gării de Sud a funcționat cel mai faimos restaurant al unei gări româneşti, în perioada interbelică, în oraș funcționa o cârciumă la aproximativ 200 de locuitori. Într-un Ploiești, centru industrial și comercial al României, ieșitul la restaurant, cafenea sau terasă este modalitatea favorită în care ploieștenii își petrec timpul liber.Braseria Continental în anii ’60
 6. o întorci ca la Ploiești. Până la construirea Gării de Vest, în 1934, toate trenurile opreau în Gara de Sud. Cele care mergeau spre Transilvania trebuiau să parcurgă câteva sute de metri pe aceleași șine pe care veniseră, urmând apoi să se îndrepte spre nord. În zilele noastre, aceeași exprimare care a intrat în vocabularul comun al românilor însemnă o schimbare neașteptată de atitudine sau un comportament schimbător.Gara de Sud la începutul secolului XX
 7. susții F.C. Petrolul. Mutată în 1952 la Ploiești, echipa Petrolul a reușit să câștige inimile ploieștenilor după campionatele castigate în anii ’58, ’59 şi ’66 precum și victoria din dubla cu F.C. Liverpool din toamna anului 1966. De-a lungul timpului, fanii petroliști au rămas la bine și la greu alături de echipa lor, stabilind recordul național pentru cea mai numeroasă deplasare în București, cu ocazia desfășurării Finalei Cupei României în vara anului 2013: peste 30.000 de suporteri!
 8. mergi la cursele de cai organizate la Hipodrom. Ploieștiul este singurul oraș din România care în acest moment găzduiește curse de trap și galop. Prima cursă hipică a fost organizată în anul 1961 după ce Hipodromul de Trap din București a fost mutat peste noapte la Ploiești. Orice ploieștean a participat cel puțin o dată la un Derby de Trap al României!Derby-ul de Trap în anii ’60
 9. îți place jazz-ul. Ploieștiul este orașul care a găzduit primul festival de jazz din România, la Palatul Culturii, în primăvara anului 1969. Interzis de regimul comunist în anii următori, Ploiești Jazz Festival a fost reluat în anul 2005. Periodic, Ploieștiul găzduiește și alte evenimente, concerte și lansări de albume de muzică jazz care se bucură de mare success la public.
 10. iubești Ploieștii. Când vorbești despre Ploiești, vorbești despre tine!
Corneliu Eugen Moraru a fondat grupul de iniţiativă „Iubesc Ploieștii” în septembrie 2010. În vara lui 2013 a realizat primele suveniruri care promovează orașul și la sfârșitul aceluiaşi an a fost premiat de WYL TV pentru cel mai bun proiect de voluntariat și implicare în viata comunităţii ploieștene. În primăvara anului 2014 a coordonat realizarea hărţii „Redescoperă Ploieștii”, prima hartă turistică bilingvă din istoria orașului, tipărită în 6000 de exemplare. De la finalul anului 2015 este membru fondator al Asociației „Iubesc Ploieștii” și consilier al Fundaţiei Comunitare Prahova.

  3 Comments

 1. Sunt ploiestean si ultimul descendent masculin al familiei Sfetescu, stabilita in Ploiesti in 1823.
  Membrii ei, prin banii castigati prin munca, au devenit industriasi si mari propietari funciari. Au construit una din primlele rafinarii, fabrica de cuie si suruburi, fabrica de luminari, mosie la Baicoi, mosie la
  Au facut donatii precum o biserica, doua scoli, participare la construirea spitalului Schuller-Sfetescu.
  Imobilul de pe bulevard unde se afla Politia Comunitara, a fost construit pentru a adaposti numeroasa familie. A vost vanduta prin anii 30′ societatii Concordia.
  In viata publica, a dat orasului un senator sidoi primari.
  Sub regimul comunist a dat patriei 3 detinuti politici dintre care unul sunt eu, arestat la 16 ani si 7 luni pentru producere si distribuire de manifeste anti comuniste.
  ( http://aspera.ro/files/user_uploaded/99/ploiesti.pdf )

  • Cornelius SFETESCU, multumim pentru informatiile furnizate.

 2. Karlsbad , aproape de granita Germana , in actuala Cehie

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!