Șase țări pentru care Ploieștiul este un partener de încredere

Șase țări pentru care Ploieștiul este un partener de încredere

De-a lungul timpului mai multe țări au dezvoltat o relație de parteneriat cu Ploieștiul, unul dintre cele mai prospere orașe ale României. Prezența lor constantă în comunitate, în cadrul unor relații bilaterale și evenimente internaționale, s-a dovedit benefică pentru oraș sub diferite aspecte. La rândul ei, nici comunitatea ploieșteană nu a rămas datoare, primindu-i pe oaspeții străini cu brațele deschide de fiecare dată.

STATELE UNITE ALE AMERICII | Cea mai mare superputere mondială are interese economice la Ploiești de mai bine de 100 de ani, de când a fost inființată Rafinăria Româno-Americana, filială a celebrei companii americane Standard Oil. În 2015, cu ocazia sărbătoririi a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-americane, în curtea Casei Căsătoriilor a fost amplasat un bust al lui Ronald Reagan, al 40-lea președinte american, care a avut o contribuţie esenţială la căderea comunismului.

În prezent Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare investitor în zona Ploieștiului, majoritatea companiilor americane prezente în România alegând să investească aici.


 

FEDERAȚIA RUSĂ | Pe linia trasată de la București, bunele relații cu fosta U.R.S.S. au debutat la sfârșitul anilor ’40, când pe fosta stradă Calea Câmpinii (actualul bulevard Republicii) a fost construit Monumentul Eroilor Sovietici în memoria soldaților ruși care au murit în al Doilea Război Mondial în zona Ploieștiului.

În ultimii ani, Centrul Rus de Cultură și Știintă din București a organizat Zilele Culturii Ruse la Ploiești, evenimente ce au avut loc în incinta Rafinăriei Petrotel-Lukoil, unul dintre cei mai mari angajatori ai orașului cu capital exclusiv rusesc, care au avut ca scop promovarea culturii ruse prin expoziții tematice și vizionarea de filme.


 

FRANȚA | Sora mai mare a României nu putea rămâne nereprezentată în Ploiești astfel că în 1990 aici a început să funcționeze una din cele patru sucursale din România ale Alianței Franceze. Scopul acestei asociații este răspândirea prin voluntariat a limbii, culturii și civilizației franceze. Cel mai important eveniment cultural anual în care Alianța Franceză Ploiești este implicată este Ziua Internațională a Francofoniei.

În toamna anului 2013, pentru a consemna relațiile de prietenie dintre domnitorul Mihai Viteazul și regele Franței Henric al IV-lea, busturile celor doi au fost amplasate în fața C.N. Mihai Viteazul de pe bulevardul Independenței. Cele mai importante companii având capital francez care își desfășoară activitatea în oraș aparțin Grupului Veolia care furnizează serviciile de apă – Apa Nova Ploiești și energie – Veolia Energie Prahova.


 

GRECIA | Este prezentă la Ploiești prin Comunitatea Elenă care de-a lungul timpului a avut un istoric important. Printre personalitățile de vază care au aparținut acestei minorități se numără Al. Candiano-Popescu – iniţiatorul mişcării republicane de la 1870 sau Matache Nicolau și Panait Mihailopol – primari ai orașului în 1880, respectiv 1881. Reînființată în 1990, Comunitatea Elenă Prahova numără în prezent peste 500 de membri, singurul reprezentant al Uniunii Elene în Parlamentul României fiind deputatul ploieștean Dragoș Gabriel Zisopol. În ultimii ani, Comunitatea Elenă a organizat la Ploiești evenimente ca Festivalul Elenismului, Festivalul Alfabetul Conviețuirii sau Festivalul Interetnic menite să promoveze cultura și obiceiurile minorităților naționale.

Cea mai cunoscută afacere cu capital grecesc din oraș este Taverna Grecească Dionysos.


 

TURCIA | Este prezentă la Ploiești prin Școala Gimnazială Internațională Spectrum, una dintre cele mai bune școli la nivel mondial din rețeaua Spectrum. Școala își propune să adapteze pricipiile de bază ale educației turce la realitatea școlii din România și să pună accent pe educarea copiilor pentru un viitor globalizat prin învățarea intensivă a limbilor engleză, germană și turcă. În fiecare an, Școala Spectrum organizează Festivalul Turcesc , eveniment menit să promoveze cultura și bucătăria orientală în comunitatea locală precum și prietenia româno-turcă.


 

FINLANDA | Țara cu cel mai bun sistem educational din lume este prezentă la Ploiești prin intermediul SEVA Ploiești – Centrul de Educație și Cercetare . În parteneriat cu Ambasada Finlandei la București, centrul și-a propus să aducă pentru copiii și părinții din zonă cele mai bune practici în educație de la nivel mondial. Începând cu anul 2016, centrul organizează la Ploiești Festivalul Internațional de Educație – FIEdu  , cel mai mai mare eveniment în educație din România.

 

Ce altă țară mai poate fi considerată un partener pentru Ploiești?

Ți-a plăcut articolul? Vrei să fii la curent cu cele mai noi informații și evenimente din Ploiești? Abonează-te la buletinul informativ Și eu Iubesc Ploieștii!

 

Corneliu Eugen Moraru a fondat grupul de iniţiativă „Iubesc Ploieștii” în septembrie 2010. În vara lui 2013 a realizat primele suveniruri care promovează orașul și la sfârșitul aceluiaşi an a fost premiat de WYL TV pentru cel mai bun proiect de voluntariat și implicare în viata comunităţii ploieștene. În primăvara anului 2014 a coordonat realizarea hărţii „Redescoperă Ploieștii”, prima hartă turistică bilingvă din istoria orașului, tipărită în 6000 de exemplare. De la finalul anului 2015 este membru fondator al Asociației „Iubesc Ploieștii” și consilier al Fundaţiei Comunitare Prahova.