Navigation Menu

Cinci festivaluri care scot Ploieștiul din anonimat

Marile orașe își construiesc un brand din organizarea evenimentelor cultural – artistice și Ploieștiul trebuie să urmeze această cale dacă dorește să se facă cunoscut în rândul iubitorilor de artă. Mai jos mi-am propus să trec în revista cinci festivaluri care anul acesta au scos Ploieștiul din anonimat.

Festivalul internațional de film Ploiești (PIFF) a devenit o tradiție la Ploiești, aflându-se deja la cea de a cincea ediție. Anul acesta AFI Palace a  găzduit între 16-19 iunie competiția internațională de scurtmetraje ce aparțin genurilor fantasy, thriller, horror și science fiction. În plus, programe tematice inedite, masterclass-uri, întâlniri cu regizorii veniți din toată lumea precum și evenimente speciale și incitante i-au așteaptat pe cei care au participat la PIFF.

piff

Ce ar mai fi de spus despre Festivalul internaţional de fotografie „Secvențe”? Programat în intervalul 30 septembrie – 2 octombrie, Festivalul „Secvențe” s-a aflat anul acesta deja la cea de a patra ediție. Concursurile de fotografie, expozițiile și atelierele, alături de conferințe, discuțiile libere și lansarea de lampioane au pus Ploieștiul în compania selectă a orașelor din Romania care organizează un astfel de festival tematic prin străduința Asociației Escamonde.

secvente

Festivalul castanilor este o obișnuință în calendarul cultural muzical de toamnă al Ploieștiului. Festivalul – concurs, care poartă numele regretatului jurnalist ploieștean Gabi Dobre, se adresează melomanilor de muzică folk, fiind găzduit de Teatrul „Toma Caragiu”. Anul acesta evenimentul a fost programat în zilele de 7 – 8 octombrie, organizator fiind Casa de Cultura „I. L. Caragiale”.

Festivalul castanilor

Credit foto: Sorin Petculescu

La începutul lunii noiembrie, Ploieștiul a găzduit a șasea ediție a Festivalului de teatru „Toma Caragiu” , pe scena teatrului jucând în memoria marelui actor ploieștean unele din cele mai valoroase trupe de teatru din România.

festivalul de teatru

Ultimul pe lista, dar nu cel din urmă, este Festivalul internațional de jazz „Ploiești Hot Jazz Summit” programat între 23 – 27 noiembrie. Ploieștiul este cunoscut ca orașul care a găzduit la Palatul Culturii primul eveniment de jazz din România, în primăvara anului 1969. Interzis de regimul comunist în anii următori, festivalul a fost reluat în anul 2005 de către o mână de pasionați din oraș. Găzduit în prezent de Filarmonica „Paul Constantinescu”, evenimentul a reușit în fiecare an să anime viața culturală a orașului, aducând de-a lungul vremii la Ploiești nume importate din istoria jazz-ului.

Festivalul de jazz

Tu la care dintre festivalurile ploieștene ai participat anul acesta?

Corneliu Eugen Moraru a fondat grupul de iniţiativă „Iubesc Ploieștii” în septembrie 2010. În vara lui 2013 a realizat primele suveniruri care promovează orașul și la sfârșitul aceluiaşi an a fost premiat de WYL TV pentru cel mai bun proiect de voluntariat și implicare în viata comunităţii ploieștene. În primăvara anului 2014 a coordonat realizarea hărţii „Redescoperă Ploieștii”, prima hartă turistică bilingvă din istoria orașului, tipărită în 6000 de exemplare. De la începutul anului 2016 este membru fondator al Asociației „Iubesc Ploieștii”.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!