Navigation Menu

Cinci branduri ale Ploieștiului

Ploieștiul se identifică și-n acelasi timp se diferențiază de restul orașelor din România prin cinci branduri de oraș care de-a lungul timpului au luat naștere aici. Fiecare dintre aceste povești ale urbei noastre, a făcut cunoscut Ploieștiul la nivel naţional si internaţional:

  1. Capitala aurului negru. Este cu siguranţă denumirea sub care Ploieştiul este cunoscut în toată lumea, ilustrând istoria de peste 150 de ani a orașului în industria petrolului. Povestea exploatării aurului negru la Ploieşti a început în anul 1857 când, pe Strada Buna Vestire, a fost inaugurată de către fraţii Mehedinţeanu prima rafinărie de petrol din lume.
  2. Capitala Imperiului Rus. In perioada 25 mai – 13 iunie 1877, în timpul războiului ruso-turc, Ploieştiul intră în centrul atenţiei presei internaţionale şi a cancelariilor marilor puteri europene dupa ce devine sediul Marelui Cartier General al Armatei Ruse. Tarul Alexandru al II-lea își stabilește cartierul general pe actuala Strada a Stadionului la nr. 3, fiind primit cu entuziasm de locuitorii orașului. În afara țarului, la Ploiești au fost găzduiți toţi demnitarii importanţi ai imperiului, în total peste 700 de persoane sosite de la Sankt Petersburg.
  3. Orașul lui „Ce bei?”. Denumirea mai puțin cunoscută a Ploieștilor interbelici. La acea vreme, în oraș funcționa o cârciumă la aproximativ 200 de locuitori, astfel că devenise o obișnuință ca ploieștenii să se salute pe stradă cu întrebarea “Ce bei?” înainte de „Bună ziua”. Într-un oraș pestriț, centru industrial și comercial al României, birtul era locul în care ploieștenii își petreceau timpul liber.
  4. Capitala hipismului românescPrima cursă hipică este organizată la Ploiești în anul 1961 după ce Hipodromul de Trap din București este mutat într-o singură noapte la Ploiești, din ordinul lui Gheorghe Gheorghiu Dej. În ultimii ani, Hipodromul a trecut printr-un amplu proces de reconstructie, Ploieștiul fiind în prezent singurul  oraș din România care găzduiește curse de trap și galop.
  5. Capitala jazz-ului românesc. Ploieștiul este cunoscut ca orașul care a găzduit primul festival de jazz din România, la Palatul Culturii, în primăvara anului 1969. Interzis de regimul comunist în anii următori, „Ploiești Jazz Festival” a fost reluat în anul 2005. Găzduit în prezent de Filarmonica „Paul Constantinescu”, evenimentul reușeste în fiecare an să anime viața culturală a orașului, aducând la Ploiești nume importate din lumea jazz-ului românesc și internaţional.

Care dintre cele cinci branduri de oraș consideri că este cel mai reprezentativ pentru Ploiești?

Corneliu Eugen Moraru a fondat grupul de iniţiativă „Iubesc Ploieștii” în septembrie 2010. În vara lui 2013 a realizat primele suveniruri care promovează orașul și la sfârșitul aceluiaşi an a fost premiat de WYL TV pentru cel mai bun proiect de voluntariat și implicare în viata comunităţii ploieștene. În primăvara anului 2014 a coordonat realizarea hărţii „Redescoperă Ploieștii”, prima hartă turistică bilingvă din istoria orașului, tipărită în 6000 de exemplare. De la finalul anului 2015 este  membru fondator al Asociației „Iubesc Ploieștii” și consilier al Fundaţiei Comunitare Prahova.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!