Navigation Menu

Cimitirul bombardierelor

Operațiunea „Tidal Wave” este momentul istoric din trecutul Ploieştilor care a ajuns subiect de benzi desenate, filme şi coregrafie pe stadionul Petrolului.

Al Doilea Război Mondial a început cu o întârziere de doi ani pentru ploieșteni, la 1 august 1943, când aviația americană întreprinde primul atac masiv asupra orașului. La acea vreme, Ploieștiul furniza o treime din petrolul necesar mașinii de război germane. Din acest motiv, orașul a devenit ţinta preferată a bombardamentelor aliaţilor anglo-americani, cu precădere în decursul anului 1944.

În ciuda faptului că Ploieştiul beneficia de o puternică apărare antiaeriană, americanii mizează pe un atac surpriză, de la mică altitudine, cu bombardiere B-24 Liberator asupra facilităților petroliere ale orașului. Decolând de la baza aeriană din Benghazi, Libia, escadrilele de avioane urmau să parcurgă în formaţie compactă o distanţă dus-întors de peste 3000 de km. Avea să fie cel mai lung raid de bombardament de până atunci.

Foto 1

La scurt timp după decolare, formaţia este detectată de staţiile radar germane şi urmărită în drumul său spre Ploiești. La apariția ei pe teritoriul României, apărarea antiaeriană aflată sub comanda colonelului german Alfred Gerstenberg, îi înfruntă pe americani, la Ploieşti, Câmpina şi Bucureşti.

ploesti_05

La finalul zilei, bilanţul este catastrofal pentru americani. Din 177 de bombardiere care au decolat în zorii zilei de la Benghazi, 53 de avioane au fost pierdute, doborâte deasupra României sau scufundate în Marea Mediterană. 310 aviatori americani şi-au pierdut viaţa si 108 au fost luaţi prizonieri. Majoritatea rafinăriilor ploieștene au rămas neatinse, iar cele lovite îşi vor reveni în numai câteva săptămâni. Raidul aerian nu și-a atins scopul deoarece nu s-a înregistrat o micşorare a capacităţii globale de producţie și rafinare a petrolului.

Aceasta misiune a însemnat cea mai mare pierdere înregistrată vreodată de aviația Statelor Unite ale Americii într-o bătălie aeriană, mai târziu americanii numind această zi „Duminica Neagră”. Printre aviatorii americani, Ploieştiul devine cunoscut drept „Cimitirul bombardierelor”. Operațiunea „Tidal Wave” a fost decorată de partea americană cu cinci Medalii de Onoare și mai multe Distincții pentru Servicii Deosebite decât debarcarea în Normandia.

Corneliu Eugen Moraru a fondat grupul de iniţiativă „Iubesc Ploieștii” în septembrie 2010. În vara lui 2013 a realizat primele suveniruri care promovează orașul și la sfârșitul aceluiaşi an a fost premiat de WYL TV pentru cel mai bun proiect de voluntariat și implicare în viata comunităţii ploieștene. În primăvara anului 2014 a coordonat realizarea hărţii „Redescoperă Ploieștii”, prima hartă turistică bilingvă din istoria orașului, tipărită în 6000 de exemplare. De la începutul anului 2016 este membru fondator al Asociației „Iubesc Ploieștii”.

  5 Comments

 1. “Fortareata Ploiesti” era apreciata ca cel mai bine aparat oras al Axei (nici Berlinul nu beneficia de o astfel de aparare).
  De fapt, Berlinul nu era atat de expus raidurilor ca Ploiestiul, mai ales dupa ce americanii ocupasera Italia si rusii recuperasera Crimeea.
  Bombardierele americane decolau de la Foggia (Italia) zburau peste Romania, bombardau Ploiestiul, Bucurestiul, sau Galatiul si aterizau la Sevastopol(Crimeea). Acolo alimentau, incarcau bombele si se intorceau spre Foggia tot peste Romania.

 2. Au platit americanii vreodata despagubiri de razboi pentru distrugerea ploiestiului si omorirea populatiei civile ?

  • Cand au platit vreodata invingatorii despagubiri celor invinsi? Pentru ca noi am fost in tabara pierzataore, chiar daca finalul razboiului ne-a prins langa invingatori…

 3. “In Bucuresti exista doua monumente ridicate in memoria aviatorilor americani ucisi in misiunile de bombardament asupra orasului: un monument a fost realizat in 2002 in Cismigiu, iar celalalt se afla in Parcul Kiseleff si a fost inaugurat in 2007”
  Wow, Ce caracter de eterne slugi au romanii de astazi. Nu doar ca pupa mana aluia care te omoara …mai rau, acum le fac statui!

  • Monumentele au fost facute de ambasada lor. Nimic nu ne impiedica sa facem si noi monumente dedicate victimelor civile. Dar nu facem nimic in afara de a ne vaita pe facebook. Altii isi onoreaza camarazii cazuti departe de casa, noi povestim povesti si ne victimizam aiurea.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!