Noaptea europeană a muzeelor

Noaptea europeană a muzeelor

Sâmbătă, 21 mai 2016, muzeele din Prahova îşi deschid gratuit porţile vizitatorilor. Castelul Peleş, în Sinaia, Conacul Bellu din Urlaţi şi aproape toate muzeele din Ploieşti au pregătit programe interesante.

Din anul 2001, muzeele au în fiecare primăvară o întâlnire privilegiată cu publicul. Lansată în 1999, în Franţa, ca „Primăvara muzeelor“, la iniţiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, această întâlnire propune tuturor muzeelor participante deschiderea porţilor, gratuit, pentru toţi vizitatorii, în aceeaşi zi, la aceeaşi oră.

În 2005, ora de deschiderea a muzeelor a fost deplasată spre seară, cu intenţia de a fi atras, în număr cât mai mare, publicul tânăr. Proiectul a devenit astfel „Noaptea muzeelor“, câştigând de la an la an prestigiu şi susţinere. În 2011 manifestarea a intrat sub înaltul patronaj al Consiliului Europei, iar de doi ani se află chiar sub egida UNESCO.

Ca în fiecare an, şi Castelul Peleş din Sinaia, unul dintre cele mai frumoase castele din Europa, poate fi vizitat gratuit sâmbătă, 21 mai, între orele 17.00 – 22.00. Muzeografii vor ghida turiştii la parterul castelului.

La rândul lor, Filarmonica ,,Paul Constantinescu” şi Teatrul ,,Toma Caragiu” vor organiza, în premieră, spectacole şi expoziţii inedite cu intrarea liberă.