Festivalul luminii

Festivalul luminii

Fiecare persoană merită o zi în care nu are probleme de confruntat ori soluții de căutat. Fiecare dintre noi trebuie să se sustragă, măcar pentru o clipă, de la grijile care nu se vor retrage din calea noastră.

Se face că, într-un cotidian cuprins de zarvă și îndatoriri, timpul nu ne mai este aliat. Am privit în comunitățile noastre și am regăsit această nevoie de valori simple, de lucruri care deconectează de la agitația zilnică și ne aduc în față minunile mărunte dar pline semnificație ale prezentului.

Din acest motiv Cercetașii României au hotărât ca anual, timp de câteva ore, să le amintească membrilor comunității locale de bucuria lucrurilor mărunte. Împreună cu partenerii lor, aceștia transformă oraşele în care trăiesc într-un spațiu magic, în care fiecare poate să redevină copil și să descopere lucrurile care îl fac mai fericit.

Festivalul Luminii este un eveniment național, organizat anual de către membrii Organizației Naționale “Cercetașii României” și tinerii voluntari locali. În anul 2016, festivalul ajunge la cea de-a 13-a ediție, și se desfășoară la nivel național începând cu luna mai.


 

IDEEA

Ideea a apărut în anul 2004, când câțiva cercetași din Cluj-Napoca au încercat să le amintească oamenilor de fumusețea lucrurile mărunte din viața lor. Unindu-și forțele au realizat prima ediție a evenimentului, intitulat atunci Seara Viselor Împlinite, când clujenii prezenți au așezat, pe lacul din Parcul Central, aproximativ 200 de cutiuțe confecționate din hârtie, cu lumânări aprinse înăuntru, trimițând odată cu ele și visele lor, cât și dorința de a deveni realitate. De atunci, festivalul a continuat, în fiecare an, cu denumirea de Festivalul Luminii, iar din 2008 a devenit eveniment național, fiind organizat sincron de mai multe centre locale.

 

DE CE ?

Festivalul Luminii este organizat în fiecare an în mai multe locații din România, cu scopul de a crea un spațiu liniștit, de deconectare a participanților de la agitația vieții de zi cu zi și de a-și aminti că lucrurile mărunte din jurul lor le pot face clipa, ziua și viața mai bune.

Fiecare eveniment și activitate care se derulează la cercetași, are ca prim scop dezvoltarea pe plan personal a celor care o organizează. La Festivalul Luminii sunt implicate toate ramurile de varstă, de la cei mai mici (lupișori), la cei mai mari (seniori și lideri). În urma festivalului, pe lângă prietenii, cercetașii sunt mai bogați în abilități și competențe de lucru în echipă, de planificare, de management al timpului și al echipei, de fundraising și de advertising. Toate acestea le vor putea folosi pentru proiectele următoare și le vor putea transfera în multiple alte domenii (de la cel școlar, la cel profesional).

Dacă pentru comunitate, Festivalul Luminii este un prilej de relaxare și de bucurie, iar pentru cercetași este o bună ocazie de a se dezvolta, pentru parteneri, festivalul aduce șansa implicării într-un proiect de amploare care reuneşte zeci de mii de persoane, de toate vârstele, din toate colțurile țării.