„Capitala aurului negru” este cu siguranţă denumirea sub care Ploieştiul este cunoscut în toată lumea. Însă cum s-a ales oraşul cu acest nume? În realitate, nimeni nu ştie cu exactitate să răpundă la această întrebare, însă există mai multe aspecte care, de-a lungul timpului, au contribuit la faima acestui renume al localităţii.
Cert este că judeţul Prahova a avut mari rezerve de petrol, care au început să fie exploatate în anul 1857 când, pe Strada Buna Vestire, a fost inaugurată de către fraţii Mehedinţeanu prima rafinărie din lume, sau „fabrica de gaz” cum i se spunea la vremea respectivă. Era construită special pentru a furniza Bucureştiului petrolul lampant necesar iluminatului public.
Treptat, industria prelucrării petrolului se dezvoltă în oraş, iar într-un pamflet tipărit în anul 1909, în revista umoristică „Furnica”, sunt enumerate câteva simboluri în lipsa cărora Ploieştiul ar fi fost un oraş fără identitate: „Un Quintus chiel cu capul gol/ Un Gherea fără clientelă/ Ploieştii fără de petrol…”.
În perioada interbelică, Ploieştiul era înconjurat de 15 rafinării, ceea ce i-a adus înflorirea, dar, ulterior, şi distrugerea din al Doilea Război Mondial. Şi asta pentru că oraşul furniza o treime din petrolul necesar Germaniei naziste. Din acest motiv a devenit o ţintă preferată a bombardamentelor aliaţilor anglo-americani, deşi Ploieştiul avea cea mai bună apărare antiaeriană după Berlin.
Mai târziu, în 1952, Clubul de fotbal „Juventus Bucureşti” era mutat la Ploieşti şi redenumit „Flacăra”. Acesta din urmă avea să fie precursorul lui „F.C. Petrolul” din zilele noastre, care de-a lungul timpului ne-a făcut de atâtea ori mandri de originea noastră de „găzari”. Şi nu întâmplător, într-un ghid turistic din 1966, apropierea de localitate era semnalată prin replica „Miroase a gaz – vine Ploieştii!”.
„Capitala aurului negru” este un titlu câştigat de Ploieşti care ilustrează cu succes atât istoria urbei noastre cu o vechime de peste 160 de ani în industria petrolului cât mai ales viitorul la care fiecare din noi este dator să contribuie!
Corneliu Eugen Moraru a fondat grupul de iniţiativă „Iubesc Ploieștii” în septembrie 2010. În vara lui 2013 a realizat primele suveniruri care promovează orașul și la sfârșitul aceluiaşi an a fost premiat de WYL TV pentru cel mai bun proiect de voluntariat și implicare în viata comunităţii ploieștene. În primăvara anului 2014 a coordonat realizarea hărţii „Redescoperă Ploieștii”, prima hartă turistică bilingvă din istoria orașului, tipărită în 6000 de exemplare. De la finalul anului 2015 este membru fondator al Asociației „Iubesc Ploieștii” și consilier la Fundația Comunitară Prahova.